Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Antioxidánsokról általánosságban képes leírás - Antioxidánsok.tlap.hu
részletek »

Antioxidánsokról általánosságban - Antioxidánsok.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: antioxidans.tlap.hu » Antioxidánsokról általánosságban
Keresés
Találatok száma - 18 db
A hosszú élet titka

A hosszú élet titka

A tudósok előtt ismeretes, hogy az antioxidánsok szerepe a szervezet egészséges működésében, egészségünk megőrzésében kiemelkedően fontos. Amerikai kutatók azonban vizsgálataik alapján azt feltételezik, hogy a szervezet akár 20 százalékkal tovább élhet a természetes antioxidánsok, pontosabban egy bizonyos enzim bevitelével. Az eddig csak egereken elvégzett kísérletek eredményei azzal kecsegtetnek, hogy a módszer emberi alkalmazása esetén a 100 éves átlagéletkor is elérhetővé válik.

A megelőzés

A megelőzés

Azt mondják, az ember saját sorsának kovácsa. Ahhoz, hogy boldog legyen, a legfontosabb az egészség megőrzése, amihez az egyén döntő mértékben hozzájárulhat. A legtöbb, amit egészségünk védelmében mindannyian tehetünk: a megelőzés. A betegségekkel küzdő szervezet megfelelő működését ugyanis gyakran csak komoly erőfeszítések árán sikerül helyreállítani. Önök is úgy vélik, hogy a megelőzés kifejezéssel az utóbbi időben egyre gyakrabban találkoznak? Ezen nem is nagyon csodálkozhatunk! Az egészségügyi statisztikák szerint világszerte egyre nő a különböző gyógyszerek fogyasztása, ám ennek ellenére növekszik azoknak a száma, akik a civilizációs betegségek valamelyikében haltak meg aktív életkorukban. Úgy tűnik, a legmegfelelőbb megoldás, a betegséget előidéző kockázati tényezők megszüntetése, még mielőtt az egészséges szervezetben kifejtenék romboló tevékenységüket. Ön milyen tartalommal tölti meg a megelőzés fogalmát? Csupán elméleti szinten igyekszik vele foglalkozni? Esetleg már kevesebb zsíros ételt és több zöldségfélét fogyaszt? Bravó! Ám ez még nem elégséges!

Alultáplálkozás

Alultáplálkozás

A daganat elhelyezkedésétől, a betegség stádiumától, az alkalmazott kezelésektől függően egyes ráktípusokban akár a betegek 80 százaléka is veszélyeztetett lehet. Tesztünk (a MUST szűrés') segítségével felmérheti saját rizikóját az alultápláltságra vonatkozóan. Magyarországon a kórházakba kerülő betegek többsége túlsúlyos, ugyanakkor 40 százalékuk alultápláltság szempontjából veszélyeztetett. A leginkább érintett betegségcsoportok a daganatos megbetegedések, a tüdőbetegségek, a gyomor bélrendszeri betegségek illetve a neurológiai betegségek. Alultápláltság akkor alakul ki, ha a tápanyagok bevitele nem a szükségleteknek megfelelő és gyakori velejárója lehet bizonyos betegségeknek. Alultápláltságban az energia, fehérje vagy egyéb tápanyagok hiánya károsítja a szervezet működését és rontja a gyógyulás esélyét.

Antioxidáns mérése

Antioxidáns mérése

A tudósok világszerte egy vadonatúj találmányról beszélnek, amely rövidesen megváltoztatja, mit gondolnak az emberek az antioxidánsokról és az egészségről. Az antioxidánsok jelentik a sejtjeinket folyamatosan támadó szabad gyökök elleni védelem első vonalát. Az antioxidánsszint-mérés kiváló állapotfelmérő módszer, amely akár az évenként javasolt kivizsgálási listába is felvehető. Korán jelzi, ha szervezetünk kimerült, kifogyott antioxidáns-tartalékaiból, ezáltal lehetőséget nyújt a korai beavatkozásra. Kezdetben az antioxidánsok hiányának nincsenek tünetei, vagy jellegtelenek: gyakori levertség, fáradékonyság, bizonytalan panaszok, amelyek hátterében nem találnak semmilyen elváltozást.

Antioxidáns védelem flavonoidokkal

Antioxidáns védelem flavonoidokkal

A XXI. században élő ember számára az egészség szinte ismeretlen kifejezés, mely nemcsak a betegség hiányát jelenti, hanem a megelőzést és a testünk, lelkünk karbantartását is. Felmérések szerint a magyar felnőtt lakosság közel 60%-a szenved szív- és érrendszeri problémáktól. Kockázati tényezők: túlsúly, dohányzás, drog, túlzott alkoholfogyasztás, nem megfelelő táplálkozás, mozgáshiány, betegségre való hajlam és a stressz. A szív- és érrendszeri betegségek mellett sajnos igen sok ember, köztük fiatalok és gyerekek is küzdenek a rosszindulatú daganatos betegségekkel is. Ezen problémákra való hajlam ugyan örökletes, de kialakulásuk ellen mi is tehetünk valamit.

Antioxidánsok

Antioxidánsok

Az antioxidánsok feladata, hogy megkösse a szabadgyököket. Maguk a sejtek is termelnek ilyen vegyületeket, amelyek ha egészségesek vagyunk, általában elegendőek, viszont betegség, stressz hatására a gyökök száma megnőhet, és akkor pótolni kell. A különböző antioxidánsok különböző szabadgyökök ellen védenek, és a kutatások azt bizonyítják, hogy a kombinációjuk nagyobb védelmet nyújt, mint az egyes tápanyagok önmagukban, mivel fokozzák egymás hatását.

Antioxidánsok a szabadgyökök ellen

Antioxidánsok a szabadgyökök ellen

Az oxidációs stresszt jobbára nem kerülhetjük el, de hatékonyan védekezhetünk ellene. A szabad gyököket hatástalanító antioxidáns vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz megfelelő táplálkozással juthatunk hozzá.

Antioxidánsokról

Antioxidánsokról

Mulatságosan hangozhat, hogy egy 'antiakármi' jót tesz nekünk. Nagyon egyszerű, az antioxidáns egy olyan anyag, amely megvédi a szervezetünket és más dolgokat attól a folyamattól, amelyet oxidációnak hívunk. A legjobb példa erre a folyamatra, amikor a vas rozsdásodik, vagy a vaj megavasodik. Az oxigén, amely alapvetően szükséges az élethez, egy nagyon reaktív elem. A vassal tehát reakciója során rozsdát képez, és amikor a vajban lévő zsírt oxidálja, az megavasodik. Hasonló folyamat játszódik le szervezetünkben is. Minél idősebbek vagyunk, annál inkább hajlamosabbakká válunk az oxidációra - bizonyos értelemben testünk is rozsdásodni kezd. Minden, ami megelőzi, vagy lassítja az oxidációs folyamatokat, antioxidánsnak minősül. Az antioxidáns alapvetően más vegyületeket véd az oxigénnel szemben. Szervezetünk maga is termel néhány antioxidánst (amelyek endogén antioxidánsoknak nevezünk), de táplálkozásunk során más antioxidánsoknak (külső, ún. exogén antioxidánsokat) is magunkhoz kell vennünk. Néhány antioxidáns mint pl. az E- és a C- vitamin, alapvetően szükségesek az élethez. Az endogén antioxidánsok általában enzimek, koenzimek és kéntartalmú vegyületek, mint pl. a glutation.

Az antioxidáns védelem

Az antioxidáns védelem

Azt mondják, az ember a saját sorsának kovácsa. Ahhoz, hogy boldog legyen, a legfontosabb az egészség megőrzése, amihez az egyén döntő mértékben hozzájárulhat. A legtöbb, amit egészségünk érdekében mindannyian tehetünk: a megelőzés. A betegségekkel küzdő szervezet megfelelő működését ugyanis gyakran csak komoly erőfeszítések árán sikerül helyreállítani. Önök is úgy vélik, hogy a megelőzés kifejezéssel egyre gyakrabban találkoznak? Ezen nem is nagyon csodálkozhatunk! Az egészségügyi statisztikák szerint világszerte egyre nő a különböző gyógyszerek fogyasztása, ám ennek ellenére növekszik azoknak a száma, akik a civilizációs betegségek valamelyikében halnak meg aktív életkorukban. Úgy tűnik a legmegfelelőbb megoldás, a betegséget előidéző kockázati tényezők megszüntetése, még mielőtt az egészséges szervezetben kifejtenék romboló tevékenységüket.

Hirdetés
E-vitamin  antioxidáns vegyület

E-vitamin antioxidáns vegyület

Az E-vitamin antioxidáns vegyület, amely segít semlegesíteni a szervezetben felgyülemlett, káros hatású szabad gyököket. E-vitaminra testünk minden sejtjének szüksége lehet, ezért van az, hogy jótékony hatását szívünktől kezdve az agyunkig minden szervünk érzi. A gének működésében is fontos szerepet játszik, márpedig a gének hordozzák a legalapvetőbb biológiai információkat. Más zsírban oldódó vitaminokkal ellentétben a szervezetben csak rövid ideig raktározódik, ezért rendszeres pótlása szükséges. Az E-vitamin fiatal tagja a vitaminok családjának, hiszen története csak a XX. század elejére nyúlik vissza. Kémiai szerkezetének leírása 1943-ban Fernholz nevéhez fűződik. Az egy tévhit, hogy az olyan növényi olajok, mint például a szója- vagy mogyoróolaj az E-vitamin jó étrendi forrásai. Ezekben az olajokban ugyanis leginkább az E-vitamin gamma-tokoferol, nem pedig az alfa-tokoferol formája található. (A tokoferol az E-vitamin kémiai neve, az alfa-tag pedig az E-vitaminnak azt a molekuláját jelzi, amely az emberi szervezetben a legaktívabb.) Bár a gamma-tokoferolnak is vannak antioxidáns tulajdonságai, a szervezetünknek elsősorban alfa-tokoferolra van szüksége. Az is elképzelhető, hogy a túl sok növényi olaj fogyasztása megakadályozza az alfa-tokoferol felhasználását szervezetünkben.

Endogén, exogén antioxidáns

Endogén, exogén antioxidáns

A szervezetben termelődő antioxidánsok szerepe nagyon specifikus. Sok közülük enzim vagy koenzim, amely a biokémiai reakciókat katalizálja. Az exogén antioxidánsok táplálékkal felvett antioxidánsok védőfunkciója szélesebb.

Felfedezése

Felfedezése

Az E-vitaminról valamikor úgy gondolták, hogy nincs kedvező hatása. Tudták, hogy erőteljes természetes antioxidáns, de senki sem sejtette, hogy mi lehet a szerepe a szervezetben. Úgy tűnt, nem vesz részt az enzimatikus folyamatokban és nem is a vegyületek felépítésében van szerepe. Kezdetben sok tudóst szkeptikus volt abban a kérdésben, hogy valóban elengedhetetlen-e az ember számára az E-vitamin. Alig tudtak róla valamivel többet, mint, hogy az állatok születéséhez elengedhetetlen. A laboratóriumi állatok esetében a magzat még születése előtt elhalt E-vitamin hiányában. Az antioxidánsok és azok öregedésre, ill. rákra gyakorolt hatását vizsgáló kutatóknak köszönhetően a tudósok újra odafigyeltek a tápanyagok antioxidáns tevékenységére. Az antioxidánsok rákellenes hatására akkor jöttek rá, amikor azok öregedésgátló hatását tanulmányozták. Néhány tudós úgy gondolta, hogy nem közvetlenül az élettartam növekedett, hanem az életkilátások, az olyan betegségek, mint pl. a rák megelőzésével vagy kezelésével. A tudósok később tanulmányozni kezdték a különböző megbetegedéseket annak tekintetében, hogy elszenvedőjük milyen mennyiségben veszi magához az antioxidáns anyagokat.

Green Magma

Green Magma

A modern étrend előállításához szükséges mezőgazdasági és élelmiszer-ipari eljárások napjainkban oda vezettek, hogy a fogyasztókhoz jutó élelmiszerekből nagymértékben kiürülnek a vitaminok, ásványi anyagok, és enzimek. Még az úgynevezett reform élelmiszerek is szenvednek komoly hiányosságokat. Kevés olyan ember van, aki természetes formában elegendő vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet és enzimet fogyaszt. Sajnos rohanó világunkban egyre többen étkeznek gyorsétteremekben, menzákon, egyszerű kifőzdékben. Ennek a táplálkozási szokásnak a hiányosságait képes pótolni a Green Magma.

Információk az antioxidánsokról.

Információk az antioxidánsokról.

Az antioxidánsok azok az anyagok, amelyek meggátolják a szervezetünkben az oxidációs folyamatokat. Az antioxidánsok fő feladatának tekintjük a szabad gyökök legyőzését. Az antioxidánsoknak köszönhetjük az egészségünket, illetve a gyógyulásokat a betegségekből. A honlap célja, hogy részletesen bemutassunk minden fontos részletet z antioxidánsok előnyeiről. Az antioxidánsokat több módon pótolhatjuk a szervezetünk számára. Antioxidánsokat tartalmaznak a gyümölcsök és a zöldségek is, de vitaminokat és táplálékkiegészítőket is fogyaszthatunk ebből a célból.

Mi az antioxidáns?

Mi az antioxidáns?

Antioxidáns alatt azonban leggyakrabban az élő szervezetben, illetve a táplálékban található, természetes vagy mesterséges vegyületeket értjük. Ezek az anyagok rendszerint szerves vegyületek, de találhatunk közöttük vegyértékváltásra hajlamos fémeket, valamint fémorganikus komplexeket is.

Mitől antioxidáns?

Mitől antioxidáns?

Ahhoz, hogy egy anyag antioxidánsnak minősüljön hatástalanítania kell a szabad gyököket egy elektron hozzáadásával és ennek hosszú távon kell így működnie. A szervezetünk által termelt antioxidánsok közé tartozik a kataláz, a glutation peroxidáz és a szuperoxid dizmutáz (SOD) enzim. Ezek azonban nem képződnek elegendő mennyiségben, így a táplálkozás útján kell pótolnunk. Néhány, a táplálékkal felvehető antioxidáns A-vitamint és a vele rokon karotinoid vegyületeket tartalmaz, ill. C- és E-vitamint. Az ásványok maguk nem antioxidánsok, de sok ásvány elengedhetetlenül szükséges a szervezet által termelt antioxidáns enzimek felépüléséhez. Ide sorolható a szelén, amely a glutation peroxidáz képződéséhez szükséges, a vas, amely a kataláz termelődésében játszik szerepet, valamit a mangán, a réz és a cink, amely a SOD előállításhoz fontos elemek. A kénvegyületek, mint pl. a kéntartalmú aminosavak, a cisztein és a metionin, a szervezetben a termelődő leggyakrabban előforduló antioxidáns, a glutation felépítésében játszanak fontos szerepet. Az antioxidáns koenzimek, mint pl. a NADH (nikotinamid-adenin-dinukleotid), a koenzim Q10, és az alfa-lipidsav testünkben is képződik, de a táplálék útján is hozzájuthatunk.

Természetes antioxidáns

Természetes antioxidáns

Antioxidáns? Egyre többet és többet halljuk ezt a szót, de mit is jelent valójában? Miért van rá szükségünk? Mitől véd az antioxidáns? Mik azok a szabadgyökök? Hogyan száll szembe a szabadgyök és antioxidáns? Természetes vagy mesterséges? Ilyen és hasonló kérdésekre próbálunk egyszerű és világos válaszokat adni.

Tuti menü